Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Elhalad az idő

2010.04.22

 

 

 

 

Kép

 

 

Valóban az idő halad bár fizikusok szerint az idő képlékeny és hajlítható torzul, és állandóan változik de ez az írás azért nem erről fog szólni.

 Be kell, valljuk a foci szabályai felett is eljárt az idő az iram hatalmast nőtt, mondjuk a 60-as 70-es évek iramához képest és mondjuk ki őszintén a FIFA becsukta a szemét, vagy nem akar tudomást venni a modernizációról, illetve, hogy a játékvezetői hibákon itt már nemcsak egy kupa sorsa múlik, hanem súlyos euró milliók is.

 Egy kis hangulatfestő zene,a stílus kedvelőinek!:)(Lóri)

Az első dolog, amivel foklakoznék az a cserék kérdése. Szerintem tarthatatlan, az hogy ebben az iramban a szabálykönyv csak három cserét engedélyez beleértve a kapus cseréjét is ez ostobaság, legalább öt vagy hat mezőnyjátékos cserére, lenne szükség és a kapus cseréjét teljesen, külön kellene választani. Ezzel szerintem csökkennének a sérülések, hiszen a sérülékenyebb játékosokat hamarabb lehetne lehozni és hasonló mentalitásúval pótolni és így megmaradna a támadó játék de, mások is játszanának.

 

Támadó játék, támadó foci ma már egyre kevesebb csapat vállalja ezt föl, hiszen az 1-0-ra nyert meccs között ill. az 5-0-ra nyert meccs között sincs különbség a kapott pontokat illetően. A nagyon könnyen lehetne változatni, aki három gólt lő, és mondjuk 3-0-ra, nyer az a csapat a 3 ponton felül, kapna egy plusz pontot, ha pedig 6-0-ra, akkor két plusz pontot. A vesztes fél, pedig ha mondjuk 4-3-ra, kap, ki akkor kapna egy plusz pontot, hiszen meglőtte a három gólt. Ez azt eredményezne, hogy mondjuk a 85 percben 4-2-es állásnál a vesztésre álló fél hajtana a harmadik gólért, mert az egy pont is sokat számíthat. A 0-0-ért, pedig egyik csapat sem kapna pontot. Véleményem szerint ezek a változtatások növelnék a gólok számát és rákényszerítenék a védekezőbb focit, játszó csapatokat is a támadásra ill. a támadó focira.

 

A másik sarkalatos kérdés a videóbíró vagy több játékvezető? Nos szerintem mind a kettő bevezetése indokolt lenne. Az első dolog a 16-oson belül történt szabálytalanságok kivizsgálására tökéletes lenne sokkal kevesebb, lenne a kétes szituáció, mert a bíró megállítaná az órát és a videóbíró pedig egyszerűen, visszanézné majd a bíró fülére, mondaná, hogy mit ítéljen. Sajnos viszont a játék sajátosságából adódóan a les szabálynál örökké meg fog maradni az ember hibafaktor hisz itt nem lehet megállítani a játékot.

 

A játékidővel is komoly problémák vannak be, kell vezetni az óramegállítást így az általam idegesítőnek és a fair play ellen való dolog, szűnne, meg mégpedig az időhúzás. Egyszerű lenne a képlet az óra, megállna, amíg a pályán belül kell egy játékost ellátni ill. az óra, megállna minden kirúgásnál, és csak akkor indulna újra, hogyha a kapus játékba hozta minden szögletnél és minden egyes büntetőnél, szintén megállna az óra, és csak akkor indulna újra, amikor a játékos hozzáért a labdához.    

 

A másik komoly dolog a szabálytalanságok és azok megítélése. Először is a színészkedés kérdése nem méltó a játék szellemiségéhez mondjuk ki ez csalás nem más nagyon könnyen elejét, lehetne venni színészkedésnél nincs mérlegelés azonnali piros lap. A mások dolog a tisztán taktikai jellegű szabálytalanságok, amik semmi másra nem irányulnak csak, arra hogy az ellenfél támadása megakadjon ilyen szabálytalanságokat szintén azonnal piros lappal, kellene büntetni. A harmadik és szerintem legfontosabb a fejeléseknél történő felugrás széttárt karokkal megspékelve egy erős hátrafelé irányuló lendítéssel rendkívül sérülésveszélyes és én ezeket rögtön sárgalappal honorálnám ill., akik azt mondják, máshogy nem lehet lendületet venni azok, pedig egyszerűen hazudnak.

A negyedik dolog a sorfal felállítása amint mozdul a sorfal a kijelölt helyéről azonnal a sorfal helyére, kerülne a labda, és nem lenne, az hogy mire a játékos odaér, hogy rúg addigra a sorfal 5.5 méteren van. Még egy gondolat a reklamálásról, amelyik játékos reklamál, azt ki kell, állítani meg kell szüntetni ezt a már lassan rutinná váló helyzetet, hogy minden sípszó után megy oda valamelyik a bíróhoz és kommentál, ne tegyék azonnal piros és hirtelen ez a probléma is, megszűnne. Kivéve persze a csapatkapitányok reklamálása. Egy gondolat ehhez kapcsolódóan mindenkit legyen az bármely sportágban tiszteletet, érdemel, aki sípot vesz a kezébe.

 

Bár nem hiszem, hogy a FIFA ezt el fogja olvasni de, remélem sokaknak lesz véleménye és elnézést, hogy kevesebb cikk jön az általam oly nagyon „szeretett” USA-ról de ígérem, hamarosan pótolom.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.