Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Videó megosztás az interneten avagy „Eladtuk volna érte egymás anyját”?

2010.04.14

 

Kép

 

4-5 éve robbant be az internet világába és ez által az életünkbe a YouTube és még rengeteg más megosztó oldal.  A YouTube-ot két huszonéves fiatal alapította, ez jelenleg a világ legsikeresebb és legközismertebb, mindközül. Nevét egyre több Amerikai mozifilm is reklámozza. A technikai háttér folyamatosan fejlődik, videókat, filmeket, tv csatornák műsorait előtte is tudtunk nézni. A saját videók feltöltése azonban szinte teljesen új volt. Ma már csak a kreativitásunk és az időhatár szab gátat, feltölteni kívánt videók készítésének.  Zenészek, művészek, sportolók, ismert emberek, humoristák és még több tízezer ember üzenhet így a nyilvánosságnak. Hiszen a Világ bármely részéről feltöltött videó válhat akár milliók kedvencévé is, amennyiben az internetes közösség azzá emeli.

 

Omega – Gyöngyhajú lány című klasszikusára, több külföldi kommentet írnak, mint magyart. Ebből is látszik, hogy mekkora lehetőségek rejlenek a technológiában és mekkora segítség, azoknak, akik tehetségüket vagy munkájukat szeretnék megmutatni a Világnak. Az emberek azonban mégis kikapcsolódás, szórakozás céljából látogatják az oldalt. A zenehallgatás és klipnézést itt mindenki számára elérhető, sőt a készítők már lejátszási lista, szerkesztést is kínálnak a regisztrált felhasználóknak. Rengeteg a humoros és baki film, sport, kisállat, otthoni tevékenység és még több száz témában, egyes sportesemények vagy helyi sportolók produkcióját is könnyedén megtalálhatjuk itt. A maga nemében ez a technológia és a rengeteg lehetőség annyira felkapott és forradalmi, mint annak idején a televízió.  A videókat le is tudjuk tölteni (Pl.: www.keepvid.com segítségével, sőt csak magát a hanganyagot is (Pl.: a borzasztóan kreatív nevű „Free YouTube to MP3 Converter” programmal).

A média egy új formája ez és ebből is látszik, hogy a Világ merrefelé halad, a napi sajtó folyamatosan zuhanó ágazat. Az online sajtó éppen az ellentéte, fellendülőben van. Talán éppen azért, mert az embereknek manapság nincs idejük és szeretnének személyre szabott információforrásokat, amelyekben azt olvasnak, néznek, amit akarnak, és ezt manapság már az írott sajtó nem tudja teljesen kielégíteni. Saját magam hoznám fel példának, ha a híréhségemet csak írott sajtóból szeretném csillapítani, akkor meg kellene vennem legalább 6 napilapot és 5-10 magazin egy-egy lapját aztán összerakni. Ez persze nem megoldható, ám az interneten azt olvasok, amit akarok. A társadalom az individualitás felé halad és ennek a terméke a Videó megosztás is. Hogy eladtuk volna-e érte egymás anyját? Mindenki megfontolhatja.

Lóri

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.